Breisjøseter Turisthytte inngikk våren 2015 et sammarbeid med Budsjord Pilegrimsgården på Dombås. Vi skal nå importere vin fra en prisbelønnet vingård i Italia. Disse vinene finnes dermed kun på gården i Italia, Budsjord og på Breisjøseter Turisthytte. Kommende matopplevelser hos oss, vil dermed få det som mange har lengtet etter; eksklusive viner!

Håper det smaker.

 

Vingården

Økologisk landbruk kombinerer høy kvalitet, innovasjon og tradisjon

Tenuta San Vito, er omgitt av skog og åser og prydet av en liten innsjø, ligger i Montelupo Fiorentino, 18 kilometer fra Firenze og ligger helt innenfor grensene av den DOCG Chianti Colli Fiorentini. Eiendommen består av 130 dekar, hvorav 35 er plantet til høykvalitets monovarietal vingårder og 20 til oliventrær. San Vito gjør ultra-premium viner og extra olivenolje. Dette har  både vokst i tråd med gamle toskanske tradisjoner og følger moderne praksis av økologisk landbruk som begynnte i 1985.

Historie
Under ledelse av sin grunnlegger, Roberto Drighi, Tenuta San Vito, som eies av Drighi familien, plantet spesialiserte vingårder og olivenlunder fra 1960 på. Byggingen av en kjeller og olivenpresse-huset førte til produksjon av de første viner og olivenoljer. På begynnelsen av 1980-tallet, takket være den fremsynte ideer om Laura Drighi, en av Robertos døtre, vingård konvertert sine kultiveringsmetoder til økologisk landbruk, og ble offisielt sertifisert som sådan i 1985, etterfulgt av EU regulering i 1991. Sammen med sin landbruksvirksomhet, vingård begynte restruktureringen i 1985, av den ærverdige gården sine boliger på eiendommen, og turister bruker nå leiligheter, rom, svømmebasseng, og en restaurant. Guidede turer gjennom vingårder og vinproduksjon kjeller tillate gjestene å oppdage naturen og til personlig se aktivitetene i kjelleren.
Neri Gazulli, Roberto nevø, er San Vito nåværende leder og entusiastisk utøver av økologisk landbruk. Han fortsetter prosjektene begynt år siden, hans dype erfaring å sikre den absolutte kvaliteten på viner og olivenoljer, beskyttelse av det lokale miljøet, og vinens varme, detaljorientert servicetilbud.

Innhøsting

For våre fineste IGT viner og for de som krever aldring, blir druene plukkes utelukkende for hånd, med nøye utvalgte kvalitets i vingården, og de enkelte druetyper valgt i henhold til de ønskede viner. Høsting maskiner benyttes for de andre vingårder, siden de kan sikre en høst med et ensartet nivå av modenhet, en viktig faktor for vingårder av betydelig størrelse, slik som de i Chianti og Chianti Colli Fiorentini soner
 

Innovasjon i vinmarkene

San Vito re-plantet sine vingårder med de beste kloner av sangiovese og introdusert varianter som merlot, cabernet sauvignon og chardonnay samt for å berike buketten av vinene. Gjennom årene har ansporet cordon metoden for vine trening erstattet den eldre Guyot system, slik at innføringen av mer moderne vingård ledelse

Vin kjelleren i Italia

Etter innhøstingen, forsiktig vaskes og presses druene. State-of-the-art pumpene flytter must og vin i samme milde måte, for å beskytte sin kvalitet. Gjæring og behandling foregår i rustfritt stål, mens lagring er i glass-lined sement kar, som isolerer vin og bevare sine kvaliteter. Vinene modnes i store Slavonian eikefat og i franske eikefat.
 

Vinmakeren

Attilio Pagli, San Vito nåværende vinmakeren, ble født i Toscana og forfulgte sine profesjonsstudier i Italia; hans mange kontakter på den internasjonale scene tillot ham å utdype sin oenological opplevelse. Pagli holder nøye oppsyn av  hvert trinn av innhøstingen, vinproduksjon, og aldring av vinene. Han jobber tett med andre vinprodusenter over hele verden og har vunnet stadig mer oppmerksomhet og anerkjennelse fra vineksperter og fagtidsskrifter. Pagli er allment ansett som en av Italias fremste vineksperter.

Hjemmeside til vingården

http://www.san-vito.com